1 av 3
I morgon kommer Barack Obama till Sverige. 2 000 poliser har kallats in med anledning av det dygnslånga besöket. Foto: Pablo Martinez Monsivais/Scanpix.
2 av 3
Morgan Tärning, till vardags Polisens platschef i Falköping. Nu på plats i Stockholm med anledning av Obamas besök. Foto: Linnéa Frimodig / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 3
Grafik: Avspärrningar i samband med statsbesöket
P4 Morgon

20 poliser från Skaraborg bevakar Obamas besök

5:32 min

Ett 20-tal poliser från Skaraborg kommer att delta i insatserna med anledning av USA:s president Barack Obamas Sverigebesök i morgon. Falköpingspolisen Morgan Tärning rapporterar att det redan nu duggar tätt av poliser i Stockholmsområdet.

Presidentens dygnslånga besök genererar en av de största polisinsatserna i modern tid. 2 000 poliser är inkallade. 

Poliserna från Skaraborg ingår alla i Nationella förstärkningsorganisationen. Organisationen kom till efter kravallerna under EU-toppmötet 2001. 

– Då blev det tydligt att vi behövde en bättre utbildning och taktik för att kunna dämpa upprörda demonstranter, säger Morgan Tärning, som var på plats i Göteborg under kravallerna och som nu ingår i styrkan.

I den Nationella förstärkningsorganisationen ingår Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Områdena kan begära förstärkning av varandra vid exempelvis presidentbesök, stora demonstationer eller idrottsevenemang. Barack Obama reser alltid med eget säkerhetsfölje, poliserna ska främst hantera de demonstrationer och eventuella oroligheter som väntas med anledning av besöket. 

– Jag kommer inte att närvara vid själva demonstationen utan mer vara en taktisk resurs som kan flyttas om det blir stökigt någonstans. Vi försöker ju vara på plats och dämpa innan något uppstår.

Ingen vanlig dag
Till vardags är Morgan platsbefäl för Polisen i Falköping. Morgondagen blir en speciell arbetsdag, tror Tärning: 

– Mot min vanliga dag bakom skrivbordet på kontoret i Falköping skiljer sig det här uppdraget ganska mycket och det gör det även för de poliser som vanligen jobbar ute. Då är man van vid att styra sin dag själv tillsammans med en kollega. Nu ingår vi i grupper om 40 i en ganska strikt organisation.

 Du var ju själv på plats under EU-toppmötet i Göteborg, finns det någon risk för att något sådant kan hända igen? 

– Nej, genom utbildningen har blivit mycket bättre på att handskas med den här typen av situationer. Vi har arbetat mycket med vårt bemötande och egna agerande och vilken inverkan den har på dem vi möter. Man ska också komma ihåg att 95 procent av alla demonstationer i Göteborg faktiskt var fredliga. Jag tror inte att något liknande någonsin kommer att hända i Sverige igen. 

Kommer det att ha någon inverkan på polisens verksamhet i Skaraborg att ett 20-tal poliser härifrån kommer att befinna sig i Stockholm? 

– Nej, det har ingen inverkan. Vi har tillräcklig bemanning i Skaraborg.

Hurdan är stämningen nu?

-- Vi har inte ens varit inne i stan ännu utan är i Sollentuna. Men redan här märker man av att det är mycket poliser. Det är en vacker morgon. Man önskar nästan att presidenten hade kommit idag så att han hade fått se det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista