1 av 3
Theodor, förskoleläraren Marianne Karlsson, Fabian och Miklo på nattiset Nyckelpigan i Falköping. Foto: Anna Öfverman/P4 Skaraborg
2 av 3
Förskoleläraren Marianne Karlsson bäddar på nattiset. Foto Anna Öfverman/P4 Skaraborg
3 av 3
Fabian är en av de som går på nattiset. Foto: Anna Öfverman/P4 Skaraborg
Barnomsorg

Statsbidrag kan öppna upp fler nattis i Skaraborg

1:46 min

Många föräldrar jobbar idag utanför de vanliga arbetstiderna. Det gör att behovet av så kallade nattis har ökat. Ett nattis är en barnomsorg som har öppet på nätter, kvällar, helger och andra obekväma arbetstider. Och med ett riktat statsbidrag till hösten hoppas regeringen att fler kommuner ska utöka barnomsorgen. I Falköping är trycket hårt på nattiset Nyckelpigan.

Inatt har det bara varit tre barn som sovit på förskolan. Men som mest kan man ta emot upp till tolv barn berättar förskoleläraren Marianne Karlsson som jobbat under natten. På avdelningen finns ett rum med två våningssängar och en spjälsäng. Men sen finns det många sängar undangömda på andra ställen.

Kommunerna behöver inte enligt lag tillgodse föräldrarnas behov av barnomsorg på obekväm arbetstid. Men statsbidraget är till för att stimulera kommunerna att ändå göra det. I Skaraborg har tio kommuner sökt bidraget.I Mariestads kommun har det lett till att man börjat utreda ifall behovet av ett nattis finns där.

Växande behov
Behovet har växt under de senaste åren i Falköping, säger Lisa Johansson som är förskolechef. Man försöker ta emot så många som möjligt och ska nu bygga ut verksamheten, som idag är något provisorisk. Det bestämde man redan innan statsbidraget. Men som det är nu, med ett tiotal barn i kö, har de inte plats för alla.

– I våras hade vi många som vi inte kunde ta emot men under hösten har det ändrats lite. Fast just nu så känner jag att jag har samtal varje vecka med föräldrar som fått ett behov på något vis på grund av ändrade förhållanden på arbetsmarknaden eller i hemmet. 

Se om det finns nattis i din kommun

Essunga: Nej.

Falköping: Ja, kan erbjuda omsorg på helger, kvällar och nätter.

Grästorp: Ja, kan erbjuda omsorg på helger, kvällar och nätter.

Gullspång: Nej.

Götene: Ja, på nätter och kvällar men inte helg.

Hjo: Ja, ska utöka förskoleverksamheten i höst så att barnen ska kunna vara där fram till tio. Planerar att bygga förskola som ska vara klar i augusti 2015, där man hoppas kunna ha natt- och helgöppet.

Karlsborg: Nej, endast tillfälliga lösningar fram till halv åtta.

Lidköping: Ja, kan erbjuda på helger, kvällar och nätter.

Mariestad: Nej, men utreder om det finns behov.

Skara: Ja, kan erbjuda omsorg på helger, kvällar och nätter i viss utsträckning.

Skövde: Ja, en förskola som är öppet dygnet runt. Även utökade öppettider på en annan förskoleavdelning, från halv sex på morgonen till tio på kvällen.

Tibro: Har dagbarnvårdare som kan möta visst behov.

Töreboda: Erbjuder barnomsorg på vardagskvällar fram till klockan tio.

Vara: Ja, en friskola erbjuder nattöppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista