För Bente Pegrell blev väntan på nattis för lång. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.
Lidköping

Fick plats på nattis - försent

Tidigare i dag har vi berättat om ett riktat statbidrag för att få fler kommuner att erbjuda omsorg på obekväma tider. Som det är idag räcker den inte alltid till. För ett år sen rapporterade vi om Bente Pegrell i Lidköping som inte hade någonstans att lämna sonen Maddox när hon jobbade. Och när de till slut fick en plats hade de redan fått lägga om sina liv.

– Det har ju ställt om hela vår tillvaro, det blev inte alls som vi trodde att det skulle bli, säger hon.

Hur trodde ni att det skulle bli?

– Jag trodde att man ansökte om en plats, fick den och sen var det bra.

Bente Pegrell och hennes sambo började söka barnomsorg för nätter och helger i november förra året. Men det dröjde till förra månaden innan de erbjöds en plats på nattis i Lidköping. Då hade det gått så lång tid att de fått lösa situationen på egen hand. När sambon som veckovis jobbar i Oslo lyckades få tjänstledigt, slapp Bente säga upp sig från sitt jobb. Nu klarar sig hela familjen på hennes lön. Med hjälp av flexibla chefer har det fungerat under året, men det har varit en oviss tid.

– Det var ju jobbigt då när man inte visste hur det skulle bli, den här oron:“Måste jag säga upp mig? Hur kommer vi att klara oss?”, säger hon.

Hon tycker att det är konstigt att man inte utökar verksamheten efter behov och att man inte har samma rättigheter om man inte jobbar vanliga arbetstider.

– Tittar man bara på hur folk jobbar: på sjukhus, polis, brandmän, på äldreboenden så är det obekväma arbetstider. Det blir bara mer och mer, jag förstår inte varför inte lagen gäller alla. Det borde ju vara samma för alla oavsett om du jobbar på dagen eller på kvällen, säger Bente Pegrell.

Relaterade artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista