Foto: Jens Prytz / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skola

Överlämnade lång namnlista till skolpolitiker

"Lagman har varit dåliga på marknadsföring"
3:24 min

Igår stegade en föräldraförening i Vara in i kommunhuset för att lämna över en namnlista med 2300 underskrifter.

De vill ha kvar Lagmansgymnasiet, trots att bildningsnämnden tagit beslutet att lägga ner verksamheten på grund av för få sökande.

Peter Jonsson har själv en dotter som går i nian och han är en av initiativtagarna till namnlistan.

--Jag tycker att det är viktigt att gymnasieskolan finns kvar i Vara. Dels för våra ungdomarna ska ha kvar möjligheten att kunna gå kvar på orten. På sikt är det även viktigt för hela kommunen om man ser till skatteintäkter och invånarantal, säger han.

I våras genomförde föräldraföreningen en enkät bland åttondeklasserna för att ta reda på hur intresset ser ut kring Lagmansgymnasiet.

--Resultatet visade att många vill ha kvar gymnasieskolan förutsatt att den utbildning de vill gå finns på skolan. Många elever lyfte också fram fördelen med att gå på en mindre skola, säger Peter Jonsson.

Enkäten visar att många vill ha kvar Lagmansgymnasiet
Trots att enkäten visar att många vill ha kvar möjligheten att läsa på Lagmansgymnasiet så är det ändå många som väljer att läsa på annan ort, framför allt på De la Gardieskolan i Lidköping.

Från och med höstterminen är det också Lidköpings kommun som är huvudman för de elever som fortfarande läser på Lagmansgymnasiet och Varaeleverna har också haft möjlighet att söka in på De la Gardiegymnsiet på samma villkor som elever i Lidköpings kommun.

Att så många elever har valt att söka sig till annan ort tror Peter Jonsson beror på att Lagmansgymnasiet har varit dåliga på att marknadsföra sin verksamhet.

--Dom andra skolorna har varit överlägsna i sin marknadsföring, säger han

Undersökningar visar att trivseln på Lagmansgymnasiet har ökat de senaste åren och det är något som Peter Jonsson tycker att Vara kommun skulle ha varit bättre på att lyfta fram.

--Det finns mycket som är unikt med Lagmansgymnasiet, bland annat så ligger det vägg i vägg med ett konserthus, säger Peter Jonsson.

Nu hoppas Peter Jonsson att politikerna i bildningsnämnden fokuserar på mer än budgeten 2014.

--Jag vill att de tänker mer visionärt, hur det ska se ut om fem år, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".