Paul Hemre. Foto: Lisa Andersson / P4 Skaraborg Sveriges Radio
p4 morgon

Skövdeprofessor om Obamas besök

"Obama måste visa att han kan leda"
8:20 min

Paul Hemeren, professor vid Högskolan i Skövde är född i USA men är sedan många år boendes i Sverige. Han är glad över president Barack Obamas besök i Sverige och hoppas på att det ska leda till ett större utbyte inom forskarvärlden.

Paul Hemeren tycker att presidenten har en hel del framför sig, bland annat att lösa jobbfrågan, men han tycker att han har lyckats med sjukvårdsreformen.

– Han har gjort flera bra saker, men det gäller att han får med sig folket, säger han.

Förra veckan blev det känt att president Obama är villig att ingripa militärt efter den senaste kemvapenattacken i Syrien.

Paul Hemeren menar att många amerikaner är trötta på krig, men tror ändå att kongressen kommer att ställa sig bakom Obamas vilja att militärt gå in i Syrien.

– Både ledare för senaten och representanthuset har ställt sig bakom presidenten, säger han.

I Stockholm planeras flera demonstrationer, bland annat mot USA:s avlyssning.

– Som amerikan kan jag reagera men jag förstår mig inte på hela uppståndelsen, frågan är ju vad man gör med den insamlade informationen, säger Paul Hemeren.

Som amerikan betyder också besöket av presidenten mycket menar Paul Hemeren.

--Det är fantastiskt roligt och det konkretiserar relationen mellan länderna och all uppmärksamhet återspeglar det korta avståndet Sverige känner gentemot USA, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".