Morgan Tärning, polisens platschef i Falköping. Foto: Linnéa Frimodig / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Barack Obama

Polisbefäl från Skaraborg bevakar Barack Obamas besök

2:18 min

Idag deltar ett 20-tal poliser från Skaraborg i en av de största polisinsatserna i modern tid, då USAs president Barack Obama besöker huvudstaden. En av poliserna på plats är Morgan Tärning, som annars jobbar som platsbefäl vid polisen i Falköping.

– Våran uppgift var att från från början var det att hålla gamla stan och se efter avvikande beteenden ifall någon har för avsikt att göra någonting nu när alla blickar riktas mot Stockholm. Sen har vi haft grupper på Arlanda när han landade.

Har det varit några ingripanden?

– Nej, det har varit lugnt. Det har varit några små incidenter bara. På centralstation hittades ett föremål som säkrades. Det bedömdes inte som farligt men man transporterade bort det ändå, säger Morgan Tärning.

Glömde tjänstevapen
Det visade sig vara en ihoptejpad skokartong som hittades vid Åhléns. Och alla är på tå när det gäller bevakningen, det som uppmärksammats i media är att en av president Obamas säkerhetsvakter glömde sin id-handling, en badge på en toalett på en hamburgerrestaurang i Stockholm tidigare idag och en svensk polis glömde kvar ett skarpladdat tjänstevapen efter ett toabesök på ett hotell i centrala stan.

– Vi har bara hört hemifrån att det är någon som glömt ett tjänstevapen, säger Morgan Tärning.

Morgan Tärning ska under eftermiddan fortsätta säkra och bevaka presidentens färdvägar i centrala Stockholm, och under natten har alla poliser beredskap. Tärning som även var med och bevakade president George Busch besök i samband med EU-toppmötet i Göteborg för 12 år sen tycker att det är en helt annan stämning idag.

– Det var ju något helt annat. Då var ju president besöket bara en liten del i något mycket större. Då fanns det en helt annan hotbild, stora demostrationer och ett missnöje på ett helt annat sätt en det här enskilda presidentbesöket.

Hur nära presidenten har du kommit?

Jag står ungefär vid Gustav den III:s staty. Där är det ungefär 150 meter över vattnet. Jag har sett hans bil, säger Tärning.

Säkerhetsapparaten kring presidentbesöket kostar polisen stora summor, lågt räknat handlar det om lönekostnader på 24 miljoner för de 2000 poliser som är kommenderade. Därutöver tillkommer boendekostnader för de tillresta poliserna utifrån landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista