Det blir bara ett litet leende med tanke på resultatet, säger Håkan Samuelsson Volvo personvagnars vd. Foto: Lasse Nilsson/P4 Sveriges Radio Göteborg

Nedåtgående siffror för Volvo PV

Sänds kl. 15.04 - 15.04

Volvo personvagnars försäljning av nya bilar har hittills i år minskat med 2,5 procent jämfört med förra året. Enligt företagets vd är det helt i linje med vad man räknat med.

– Det är naturligtvis en tuff tid. Vi redovisar ju en förlust på 577 miljoner och det är ingenting man kan vara nöjd med, säger Volvo PV:s vd Håkan Samuelsson.

Försäljningen för Volvo PV steg med 4,7 procent till nästan 27 000 bilar i augusti, det jämfört med samma månad i fjol. I Kina ökade försäljningen med nästan 66 procent.

Men på den enskilt största marknaden, USA, föll däremot försäljningen med nästan 12 procent.

Hittills i år har den totala försäljningen minskat med 2,5 procent, enligt ett pressmeddelande från Volvo PV.

Volvo PV redovisar en rörelseförlust på 577 miljoner kronor för första halvåret. Under samma period i fjol blev det en vinst på 349 miljoner kronor.

Omsättningen sjönk från 65,4 miljarder till 56,4 miljarder kronor.

Halvårsresultatet är enligt Volvoledningen i linje med förväntningarna. Ett operationellt nollresultat för helåret är en realistisk möjlighet, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

För helåret 2013 väntas försäljningsvolymerna hamna i nivå med fjolåret. Framför allt väntas tillväxt i Kina medan Europamarknaden bedöms som "fortsatt utmanande". I USA bedöms försäljningen ligga kvar på samma volymer som förra året.

Västekot/TT
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista