Varas kommundirektör Gert Norell är en av initiativtagarna till Vara konserthus som stod klart för tio år sedan.Foto: Lisa Andersson P4 Skaraborg Sveriges Radio
vara/kultur

Vara konserthus firar tio år

4:01 min

I veckan firar konserthuset i Vara tio år vilket kommer att uppmärksammas på flera sätt. Bland annat så anordnas det konferensdagar och helgen är fullspäckad av aktiviteter för både stora och små. En av inititivtagarna till konserthuset är Varas kommundirektör Gert Norell.

När Vara började tappa invånare så bestämde sig kommunen för att leta idéer berättar kommundirektören.

– Vi tittade på hur en kommun i Danmark hade jobbat med kultur, säger han.

När kommunfullmäktige väl skulle fatta ett beslut, så var det inte om ett konserthus.

– Politikerna tog ett beslut om att bygga ut Lagmansgymnasiet, säger Gert Norell.

När konserthuset stod klart för tio år sedan fanns en del kritiska röster, men de har enligt Gert Norell tystnat med åren.

– I början var det många som sa att det inte var ett konserthus, utan en aula, men det hör man aldrig längre, säger han.

I samband med att konserthuset firar tio år så anordnas det idag och imorgon en konferens om kulturen på landsbygden dit bland annat kulturministern kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista