Sami Kukkonen och Fredrik Karlsson är förväntansfulla inför att den nya motorn börjar monteras på Volvo idag. Foto: Linnéa Frimodig/ P4 Skaraborg.

Startskott för den nya Volvomotorn

1:44 min

Idag startar tillverkningen av den nya generationens motorer på Volvo personvagnar i Skövde. Det är en historisk händelse, eftersom det är den största investeringen sedan fabriken startade.

Den nya motorn ska sitta i alla Volvos personbilar och redan 2008 började fabriken i Skövde att planera och förbereda för omställningen. Det senaste året har man byggt om och byggt ut. Den här veckan kör man igång.

– Det är en spänd förväntan, produktmässigt så känns det som att motorn är något extra som vi inte gjort förut. Mycket kommer hänga på det här så det kittlar lite extra i magen idag, säger Sami Kukkonen, som ska vara med och montera motorn.

Bränslesnåla
Motorerna blir mindre och bränslesnålare men med hög effekt ,och finns i både diesel och bensin.
Det berättar Fredrik Karlsson, ansvarig för den industriella lanseringen av motorn.

– Vi kommer ha motorer som drar betydligt mindre än allt annat som finns på marknaden idag. Vi kommer sälja fler bilar och trygga säkerheten för fabriken här i Skövde.

Inga arbetstillfällen
Under första veckan ska 100 motorer monteras, senare i höst 2000 i veckan och om cirka tre år, när hela fabriken fasats in så ska 450 000 motorer tillverkas per år. Men några fler arbetstillfällen är det inte tal om.

– Vi säkrar de vi har idag, men vi utökar inte personalen.

Volvos redovisade förra veckan stora förluster och total minskad försäljning.

Satsningen i Skövde har kostat två miljarder kronor. Det är en risk, men Sami Kukkonen menar att den är nödvändig att ta.

– Vågar man inte satsa så tror jag att då har vi nog ingen framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista