1 av 3
Fotojournalisten Ali Oghazyan har fått utmärkelsen Årets Grästorpare. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Fotojournalisten Ali och hans hustru, modefotografen Mona har bott i Sverige sedan slutet av 2009. Efter en längre tid på ett flyktingläger utanför Örebro och en besvärlig väntan på uppehållstillstånd flyttade de till Grästorp. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
Alis teaterfotografier från Iran hänger på den vita väggen. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Grästorp

Fotojournalisten Ali Oghazyan är årets Grästorpare

14 min

Årets Grästorpare fotojournalisten Ali Oghazyan har fotograferat så länge han minns. Strax efter att han fått uppehållstillstånd lyckades han få en bild publicerad på lokaltidningens förstasida.  

Ali är fotojournalist och hans hustru Mona är modefotograf och de har bott i Sverige sedan slutet av 2009. Efter en längre tid på ett flyktingläger utanför Örebro och en besvärlig väntan på uppehållstillstånd flyttade paret till Grästorp.

– Om någon frågar var jag kommer ifrån så säger jag att jag kommer från Iran. Men när jag pratar med våra vänner Sanna och Per och Nilssons familj så glömmer vi att de är svenskar och vi iranier, säger Ali Oghazyan.

Tvingades fly
Demonstrationerna i Iran 2009 som efterföljde det riggade presidentvalet ledde till att tusentals aktivister, journalister och olika regimkritiker tvingades fly regimens grova repressalier, som exempelvis tortyr och avrättningar. Många sökte skydd i Europa och USA. Ali hamnade mitt i händelsernas centrum och blev tvungen att fly och sökte asyl i Sverige. 

– Iran är farligt för mig, regimen försökte tysta ner mig och blockerade min hemsida. Jag har alltid sagt vad jag har tyckt om regimen, så det är ingen bra ide att åka till Iran. 

Ali har studerat svenska i mindre än två år och i somras fick han utmärkelsen årets Grästorpare, som betyder mycket för honom.

– Jag visste inte det men mina kompisar nominerade mig. Detta betyder mycket för mig, jättemycket. När man flyttar till ett nytt land och är ensam och har förlorat allt man har får man så många nya känslor och så mycket energi. När jag tackar dem säger jag att de är väldigt snälla, men de säger att jag kämpat för priset och att jag förtjänar det. Ali känner sig hedrad och trivs väldigt mycket i sin nya hemstad Grästorp.

Själva priset består av en spegel med tjock inramning där någon på kommunen har målat in en fotokamera, Irans karta i flaggans färger, Grästorps torg och två hjärtan. 

Fotograferat hela livet
Så länge han minns har Ali fotograferat, förutom under åtta månader när han var på flyktinglägret utanför Örebro.

– Vi sparade pengar och till slut kunde jag köpa en kompakt systemkamera. 

Han öppnar garderoben och tar fram en stor skokartong där han har samlat diverse magasin och tidningar. Där samlas samtliga bilder som han har själv fotat. Längst ner i bunten ligger förstasidan från en lokaltidning i Örebro som visar hans första publicerade bild i en svensk tidning.

– Den bilden betyder mycket för mig. Det är inte min bästa bild men det är den första bilden jag tog i Sverige som tog sig till första sidan. I Iran var det vanligt att jag hade bilder med i tidningen varje dag, men detta var den första i Sverige.

Idag är han anställd på en fotostudio i Grästorp. 

– Om du är duktig fotograf, så finns det tyvärr mer material i länder som Syrien och Iran, eftersom det är väldigt lugnt här i Sverige, vilket är bra. Men som fotojournalist behöver man mer händelse. 

På en vägg utanför gästrummet hänger tidningsurklipp om Alis resa hit. Han har smärtsamma minnen från den sista tiden i Iran. På en av bilderna från Iran 2009 syns han på en eldavspärrad gata där militären försöker skrämma bort demonstranter och en kvinna står och gör ett segertecken medan Ali, med en kamera runt halsen, försöker söka skydd. Han vill helst inte prata om det och känner att det är uttjatat. Han vill prata om framtiden och sitt nya liv i Grästorp.

– Du kan sitta ner och gråta och vara ledsen, eller så kan du gå fram och fortsätta lära dig nya saker och fortsätta med ditt liv. Sverige är en av de länder som har störst frihet och det betyder mycket för mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista