Foto: Viktoria Svedlund/Sveriges Radio
Skaraborg

Nytt projekt lockar kommunerna - så kan dyra värstingar förhindras

Flera kommuner i landet har börjat satsa på riktade sociala investeringar för att slippa dyra samhällskostnader där människor hamnar i utanförskap. Här i skaraborg har samtliga kommuner börjat nosa på det här nya sättet att satsa och idag vid en konferens i Skövde ska de få mer kunskap om hur man räknar på och tydliggör vinsterna.

Vi hör om det dagligen i nyhetsrapporteringarna; misshandel, fylla, inbrott och skadegörelse. Även om vi inte alltid reagerar känslomässigt så finns det en prislapp för varje händelse. En prislapp som du och jag får vara med och betala. Förutom samhällets kostnader för sjukvård och polisresurser så skjuter summorna i höjden när en person frihetsberövas - och en förhandling i ett brottmål vid skaraborgs tingsrätt som tar två timmar kostar i runda slängar drygt 14 000 kronor enligt domstolsverkets uträkning. Då ingår inte kostnader för offentliga försvarare och målsägarbiträde; i fjol kostade de 3,4 miljoner för mål som togs upp i skaraborgs tingsrätt.

Går det att motverka det här? Ja, menar vissa nationaekonomiska forskare och det finns även kommuner i landet som redna börjat investera i riktade sociala satsningar.

Även i Skaraborg har samtliga kommuner börjat nosa på ett nytt sätt att tänka, problemet är att en social investering som görs är en kostnad som inte kan garantera en tydlig intäkt. Som ett exempel skulle kanske en riktad insats redan i skolan ha lett till minskade kostnader för framtiden.

Kostnaden kommer först, intäkten kommer betydligt senare - det stora problemet är att intäkten inte är tydlig från första början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista