Annette Ekström, Stina Thorstensson och Lena Nilsson. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg Sveriges Radio
sjukvård/studie

"Satsa på mer stöd åt blivande mammor"

"Fler ingrepp - men kvinnor och barn mår inte bättre"
1:30 min

I Sverige har de medicinska ingreppen i samband med förlossningar ökat. Men det man istället borde satsa på är att öka stödet till mammorna, innan och under förlossningen, visar en studie som gjorts vid Högskolan i Skövde.

Lena Nilsson vid Högskolan i Skövde är en av de som står bakom studien.

– När de professionella lyssnade på kvinnorna så fick de en bättre förlossningsupplevelse. De blev sedda och fick en större tilltro till barnmorskan, säger hon.

Dåligt med stöd i Sverige
Studien handlar om hur mammorna upplevt sin situation i samband med den första förlossningen. Även två andra forskare på Högskolan i Skövde, Stina Thorstensson och Annette Ekström har gjort studier som handlar om just vikten av ett kontinuerligt stöd. Men i Sverige finns det sällan utrymme för detta och man fokuserar istället mer på medicinska ingrepp, säger Stina Thorstensson.

– V har fler som får ryggmärgsbedövning och fler som råkar ut för kejsarsnitt. Men det har inte inneburit att kvinnor eller barn är friskare och det har inte inneburit att kvinnor och deras partner har en bättre förlossningsupplevelse. Någontiong är lite galet här, säger Stina Thorstensson.

"Personalen letar fel"
Forskarna menar att det finns en tendens att personalen hellre letar efter tecken på att något är fel under förlossningen, istället för att förlita sig på att allting går bra. De menar att man hellre bör se på förlossningen som ett normalt inslag i livet. Om kvinnan och hennes partner känner sig trygga och får stöd, går förlossningen lättare, säger Stina Thorstensson.

– Men så der det inte ut på förlossningsavdelningarna idag, tyvärr. Det händer säkert, men inte i den utsträckning som skulle behövas. Många professionella strävar åt det här hållet, men organisationen ger dem inte alltid möjlighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".