Gullspång

Åklagare utreder fall av mobbning i Gullspångs kommun

"Måste kunna styrka ett orsakssamband"
1:26 min

En miljöåklagare ska utreda fallet med en kvinna i Gullspångs kommun som blivit sjukskriven på grund av att hon känt sig kränkt och mobbad på sin arbetsplats. Enligt åklagaren är fallet komplicerat eftersom det kan vara svårt att bevisa vad som har ligger bakom sjukskrivningen.

Efter att kvinnan en lång tid kännt sig kränkt och mobbad på arbetsplatsen gjorde hon tillsammand med facket en polisanmälan. Nu ska miljöåklagare Magnus Clase titta på fallet.

-- Man har ju hela tiden krav på sig att styrka ett orsakssamband. Att man kan koppla en sjukdom till något som hänt på arbetssplatsen.

Sjukskrevs efter flera år
Felaktigt anklagad, folk som vänder ryggen och inte svarar på frågor - så ska vardagen sett ut under flera års tid för en kvinna som är anställd av Gullspångs kommun. Hon ska även ha känt sig kränkt på grund av sin etnictet. På inrådan av både läkare och kurator sjukskrev sig tilllslut kvinnan och har nu varit sjuksriven sen december. Men det kan vara svårt att bevisa att kvinnas sjukskrivningen beror på faktorer från arbetsplatsen.

-- När det är maskiner och skador, till exempel om någon sågar av sig en arm, kan man lätt konstatera att det har skett där och då. Det är betydligt enklare att hävda att rakt upp och ner, än en process som har pågått under många år. Det kan ha börjat långsamt och accelererat upp. När blev personen sjuk? Har det andra saker i den här personens liv som kanske också haft inverkan på det hela? Det blir inte så renodlat, säger Magnus Clase.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".