1 av 2
Suzanne Friis, barnmorska på ungdomsmottagningen i Mariestad. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Här är provröret för klamydiatestet. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio
P4 Morgon

P4 Morgon gör ett klamydiatest

9:19 min

Det är den typen av åkomma som du läser om på löpsedlarna: "Du kan vara drabbad utan att veta om det". I den senaste mätningen konstaterades nästan 40 000 svenskar vara smittade. Klamydia behöver inte ge några symptom men kan förändra hela ditt liv.

P4 Morgons reporter Marthina Stäpel träffar barnmorskan Suzanne Friis på ungdomsmottagningen i Mariestad. I handen får hon en kopp som Marthina ska lämna ett urinprov i. Testet är ett av många som görs idag när vården uppmärksammar sjukdomen klamydia.

– Antalet klamydiafall ligger fortfarande väldigt högt här i landet. Det är bra för att uppmärksamma att sjukdomen finns och att man ska gå och testa sig, säger Suzanne Friis.

Kan vara osynlig
Sjukdomen behöver inte visa sig alls. Om den gör det kan det handla om sveda vid urinering eller förändrade flytningar. Den kan också ge helt andra symptom såsom svullnader i ögonen eller en ond knäled. Det kan också, utan att du vet om det, leda till att du inte kan skaffa barn i framtiden.

I hopp om att försöka sänka siffran med drabbade har ungdomsmottagningarna i Skaraborg satsat berättar Suzanne Friis.

– Vi har ökat tillgängligheten med fler barnmorskor och jag tycker att fler kommer och testar sig mer regelbundet. Det är tydligt att många fortfarande inte vill använda kondom.


För att höra hela intervjun och hur ett test går till, lyssna på ljudklippet här ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista