Tomas Hermansson på Levene Såg anser inte att man utnyttjat utländsk arbetskraft Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
Vara

Ledningen för Levene Såg slår ifrån sig kritik om otillåten arbetskraft

"Det är inte vi som sitter på bokföring för några utländska arbetare"
3:21 min

GS-facket i Skaraborg kräver nu att ledningen för Levene Såg lägger korten på bordet och öppet redovisar hur de anlitar utländska arbetare. Men Tomas Hermansson som sitter i ledningen för Levene Såg utanför Vara slår ifrån sig anklagelserna.

Det handlar i det här fallet om ett lettiskt bemanningsföretag som ska ha reparatörer inne på sågen utan giltigt kollektivavtal.

– Det stämmer inte, all personal vi har här är kollektivavtalsanslutna, säger Tomas Hermansson.

När det gäller själva produktionen inne på det familjeägda sågverket i Stora Levene så har träfacket GS inga synpunkter. Men en del av företaget Levene Såg köper och säljer sågverksmaskiner, och där gör företaget affärer med ett lettiskt bemanningsföretag.

Har inte varit i produktionen
Misstankarna om att de lettiska arbetarna också jobbat som reparatörer inne på sågen utan svenskt kollektivavtal och utan att förhandla med facket, de misstankarna saknar grund menar Tomas Hermansson.

– Nej, de har inte varit i produktion på sågverket utan de har packat ihop sina maskiner och delat isär dem och fixat till och lastat.

I vilken utsträckning har de jobbat om du jämför med andra företag ni anlitar?
Vi har säkert ett 20-30-tal som hjälper oss med sidoverksamhet och underhåll och det kan vara alltifrån några timmar till månader per år.

"Ingen skillnad mot våra reparatörer"
Men en anställd på Levene Såg beskriver en helt annan vardag; just nu ska det finnas fyra personer som jobbar för det lettiska bemanningsföretaget, de bor i ett hus som ägs av Levene Såg och utför reparationer inne på sågverket under samma arbetsledare som den svenska personalen men utan avtal.

– De som varit här längst har varit i drygt ett år, andra är ganska nya. Men det har funnits lettisk arbetskraft på företaget sen åtminstone fem år tillbaka.

Han säger att de jobbar måndag till lördag och att de även reparerar inne på sågen.
– De är med i våran verksamhet och där har vi egna reparatörer så det är ingen skillnad i arbetsuppgifter. De skulle ju omfattas av samma del av kollektivavtalet.

Oklart vad arbetarna har för villkor
Den anställde P4 Skaraborg har pratat med säger att de som jobbar på sågen vet väldigt lite om de lettiska arbetarnas villkor och arbetsförhållanden.

-- Jag har pratat med en av dem vid något tillfälle, han sa att de hade 50 kronor i timmen men det är inget jag har bevis för.

VD:n för Levene Såg, Dan Hermansson och styrelseordföranden Ulla-Britta Hermansson, hänvisar till sonen Tomas Hermansson i den här frågan. Han anser att företaget varit öppna mot GS facket i den här frågan, något som varken fackets ombudsman i Skaraborg eller anställda på sågverket håller med om.

Tomas Hermansson tycker å andra sidan inte att det ligger på hans ansvar att kolla upp arbetsvillkor för de företag som Levene Såg gör affärer med.

-De flesta är anställda i hyfsat stora företag och jag förutsätter att de har kollektivavtal, jag går ju inte in och begär att Schenker, DHL eller ABB ska visa sina avtal. Det är inte vi som sitter på någon bokföring av utländska arbetare, säger Hermansson.

Så här beskriver den anställde arbetsgivarens reaktion när de lettiska arbetarna har kommit på tal.

-- Våra fackliga förtroendevalda har försökt få fram siffror på vad de har i lön och arbetsförhållande, man möts mest av tystnad och att de ska ta fram papper men så händer ingenting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".