Foto: scanpix.se
P4 Direkt om fosterbarn

Marita om barnhemmet: Jag blev inlåst i en cell

Hör hela programmet
16 min

Många före detta fosterbarn har vittnat om svåra upplevelser. Marita blev inlåst och drogad när hon bodde på barnhem. Hon var en av alla som hörde av sig när vi pratade om fosterhem i P4 Direkt.

I P4 Direkt intervjuades fostermamman Ewa från Skaraborg som nu startar en förening som vill stärka skyddet för fosterhemsföräldrar och barn.

Till programmet ringde personer som dels hade positiva erfarenheter, men också människor som fortfarande går i terapi på grund av jobbiga upplevelser som fosterbarn.

-- Det förekom fysisk och psykisk misshandel i den familjen. Det skedde i det tysta, säger Camilla, som blev fosterhemsplacerad vid fem års ålder.

Inlåst i cell
Marita ringde också till programmet. Hon har varit fosterhemsplacerad på flera olika ställen, bland annat på ett barnhem.

– Där blev jag inlåst i en cell och fick sitta i fjorton dagar, plus att jag blev neddrogad med läkemedel, berättar hon.

Sista placeringen hos fosterfamilj var 1969. Då kom hon till en familj där hon utnyttjades som piga.

– Det var fruktansvärt.

Ulla har erfarenhet som fosterförälder i 25 år, och tycker att det har varit positivt.

– Det är lite bekymmer ibland och glädjestunder däremellan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".