Sjuksköterskan Viveka Karlberg välkomnar hjälp från bemanningsanställda sköterskor. Foto P4 Skaraborg.
Sjukvård

Bemanningsanställda sköterskor hyrs in av Skaraborgs sjukhus

Sjuksköterska:" Det finns delade meningar"
1:35 min

P4 Skaraborg kan avslöja att Skaraborgs sjukhus hyr in bemanningsanställda sjuksköterskor i höst för att klara av den höga arbetsbelastning på kirurgen och ortopeden i Skövde.

Det har varit en tuff tid på kirurgen och ortopeden. Hög arbetsbelastning och låga löner har gjort det svårt att få tag på personal, berättar sjuksköterskan Viveka Karlberg som är skyddsombud vid avdelning 71 -72 på kirurgen.

Korttidsfrånvaron
För att lösa korttidsfrånvaron och minska övertiden för ordinarie personal ska nu åtta bemanningsanställda sjuksköterskor hyras in från och med nästa vecka. Fyra till kirurgen och fyra till ortopeden.

– Jag själv tycker att det blir positivt med lite arbetso att vi får professionell bemanning som hjälper till när vi inte har egen personal.
Det finns många som är besvikna över att sjukhuset betalar stora pengar till bemanningsföretag när man inte kan höja sjuksköterskornas löner, säger Viveka Karlberg.

Fler vårdplatser
Sjukhuset räknar nu med att öppna vårdplatser som varit stängda sedan sommaren. Men att situationen fortsätter att vara tuff går inte att blunda för. De bemanningsanställda sjuksköterskorna ska stanna året ut. Sen vet varken Viveka Karlsberg eller hennes kollegor vad som händer.

--  Det känns som att man alltid löser allting kortsiktigt istället för att jobba för att behålla sjuksköterskor som fortfarande jobbar på Skas.

Hur påverkas patienterna ?
– Det försvinner mycket kunskap och erfarenhet. Det går inte att ersätta hur som helst.

Märker patienterna av hur ni i personalen har det ?
– Ja, det gör de. Vi får frågan av patienterna hur vi mår. De oroar sig över oss. Det är inte roligt, säger Viveka Karlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".