Margareta Lilja och Kent-Ove Hvass spanar efter fåglar. Foto: Andreas Crona / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Se upp för fulla fåglar som kraschlandar

0:28 min

Just nu är det mycket fåglar ute och rör på sig- både rovfåglar och flyttfåglar. Men några av dem är vingligare än andra. Fågelexpert Kent-Ove Hvass har fått samtal från människor som råkat ut för fåglar som kraschat in i fönster efter att ha ätit jästa bär.

Denna tid på året är rovfåglarnas tid, liksom flyttfåglarnas. Vadarfåglarna har flyttat och snart kommer rovfåglar, tätting, duvor, bergfink och andra att flytta söderut.

– I slutet av november har 80% av alla fåglar lämnat oss.

I Förmiddag i P4 träffade vi fågelexpert Kent-Ove Hvass vid Paradissjön i Skövde, på det militära övningsområdet. Skotten ven i närheten, men det är bara bra för fåglarna, menar Kent-Ove Hvass.

– De håller markerna öppna och sköter dem väl. Det gynnar framför allt rovfåglar. Övningsfält är alltid bra för fåglar.

Stadsduvorna minskar
Svanar, änder, korpar och ringduvor dök upp under tiden vi pratade.

– Stadsduvorna minskar och ringduvorna tar över, säger Kent-Ove Hvass.

På senare tid har han fått samtal från folk som varit med om att fåglar flyger in i fönster efter att de ätit bär. En förklaring kan vara att de är fulla.

– Jag tror att de är på pickalurven helt enkelt, att bären är jästa, säger Kent-Ove Hvass, som gärna vill ha samtal från andra som eventuellt drabbats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista