Skövde är spelstaden, säger Ulf Wilhelmsson, lektor på Högskolan i Skövde. Foto: Christopher Johansson / P4 Skaraborg, Sveriges Radio.
SKÖVDE

Skövde en stor del bakom den framgångsrika dataspelsbranschen

7:06 min

Den svenska dataspelsbranschen växer kraftigt och på bara ett år har omsättningen ökat med 60 procent. Flera av de som utvecklar spel och är en del av den svenska framgången har gått på högskolan i Skövde.

Ulf Wilhelmsson är lektor på Skövdes högskola och avdelningschef för medier och estetiskt berättande.

– Vi ser ett väldigt ökat intresse i söksiffror. Det är många som söker våra utbildningar. Vi hade totalt närmare 4000 som sökte våra utbildningar så vi ser en ökning bara där. Vi ser också att vi har fått en spelbransch i Skövde som inte fanns för tio år sen. Ett hundratal personer jobbar på företag vid Gothia Science Park och våra studenter går ut i arbetslivet och får jobb efter utbildningen, så det går bra. 

Den svenska dataspelbranschen växer kraftigt visar nya siffror som bygger på en sammanställning av 145 spelutvecklares årsredovisningar. Siffrorna visar att dataspelsbranschen omsatte 3,7 miljarder kronor 2012, vilket är en ökning med 60 procent på ett år. Ulf Wilhelmsson tror också att framtiden ser ljus ut.

– Vi ser den här ökningen och nöjesindustrin i stort brukar alltid gå bra oavsett ekonomisk konjunktur. Och dagens spel i hög utsträckning så som appar och liknande är ett sätt att umgås på distans. En social interaktion av mediet dataspel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista