Clas Andersson tror att det kan handla om vanans makt när amn tankar sin dieselbil. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.
Skara

Fler dieselbilar leder till ökade feltankningar

1:34 min

Antalet registrerade dieselbilar i Sverige har ökat, och med de har också feltankningarna blivit fler. Konsekvenserna för den som tankar fel kan bli mycket stora.

Någon som har märkt av det är Clas Andersson som jobbar på en bilverkstad i Skara. För konsekvenserna blir stora om man tankar bensin i en dieselbil.

– I värsta fall kan det bli motorbyte, men oftast tar man bort allt som bensinen gått i. Man blåser rent för att säkerställa att det inte finns något fragment som ligger kvar. För minsta lilla påverkar enormt mycket i bilarna, säger han.

Måste saneras
På verkstaden i Skara får de in ungefär en bil i veckan som måste saneras. Och det kan bli dyrt. En feltankning kan kosta från 10 000 till uppemot 80 000 kronor. Clas Andersson tror att det ofta handlar om vanans makt när man tankar, om man inte haft dieselbil förut. Även att många har en diesel och en bensinbil, kan också göra det lätt att ta fel ibland. En tredje anledning kan vara utformningen på bensinmackarna, säger han.

– Dagens bensinstationer är ju uppbyggda så att man har alla (drivmedel) i samma pump. Förut var det ju så att man åkte till dieselpumpen och då var det bara diesel i den. Nu är det både diesel, bensin och etanol, säger Clas Andersson.

Vill slippa
Runt 20 000 feltankningar beräknas ske varje år i Sverige, uppger försäkringsbolaget If. Clas Andersson hoppas att de ska bli färre i framtiden, eftersom konsekvenserna av ett litet misstag blir så stora.

– Ingen är gladare än vi om vi slipper de här bilarna. Det är ju förödande konsekvenser för bilägaren och väldigt stora kostnader som det blir. Det är ju tråkigt för att man har ju gjort ett fel, men det blir sådana konsekvenser av det. Det är jättetråkigt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista