Vargwebben ska hjälpa lantbrukare att kunna se vart vargfamiljen rör sig. Foto: Scanpix.
vargfamiljen i Tiveden

Vargwebben ska hjälpa lantbrukare

1:30 min

Från och med i september finns vargwebben på nätet, där man kan följa vargfamiljen i Tiveden och se var den befinner sig och rör sig runt i reviret. Bakom hemsidan står bland andra länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Bo Hagström är ordförande för LRF i Gullspång och lantbrukare och han menar att vargwebben kan vara till nytta för lantbrukare med djur i och nära vargreviret i Tiveden.

Bo Hagström är ordförande för LRF i Gullspång och lantbrukare och han menar att vargwebben kan vara till nytta för lantbrukare med djur i och nära vargreviret i Tiveden.

– En vargwebb var ett av kraven som vi i LRF har ställt på Naturvårdsverket, och det gjorde vi redan när vargarna släpptes. Så vi vet lite mer om var vargarna rör sig.

Vargwebben med kartor över reviren i landet startades upp 1 september. Där kan alla som vill följa de i Tiveden inplanterade vargarna och deras nybildade familj med fem valpar.

Än är den färska vargwebben inte så känd, menar Bo Hagström, men han tror att lantbrukare med djur i och runt Tivedsskogarna och som vill skydda sina djur från vargangrepp kommer att använda sig av den. Själv har han omkring 300 nötdjur utanför Älgarås.

– Jag kollar i princip dagligen. Än så länge har vargarna inte varit i närheten av mina betesdjur. Det är en extra säkerhet att veta var de rör sig.

Vargwebben är inte helt 100-procentigt säker. Sidan visar vargarnas rörelser i området med viss fördröjning och vargar kan förflytta sig flera mil på ett par timmar och då hänger vargwebben inte med.
Ibland kan det också vara problem med signalerna från vargarnas radiosändare. Vargar som saknar sändare kan också vandra in i reviret, och syns då inte på vargwebben.

Men Bo Hagström är övertygad om att vargwebben ändå kommer vara till nytta.

– Vi vet lite mer var vargarna finns och kan ha en viss beredskap för vad de kan ställa till med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista