1 av 2
Receptet till gulaschsoppan finns nedan. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Niclas Österberg förbereder sopporna. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Kocken Nicke tipsar om lättlagade höstsoppor

Idag var det soppa som stod på menyn, när P4:s egen huskock Niclas "Nicke" Österberg gästade vårt kök.

Här är recepten:

Enkel gulaschsoppa
6 port

500 gram nötkött, t.ex högrev
2 msk rapsolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
2 tsk kumminfrön
(5 potatisar)
1 msk paprikapulver (gärna starkt)
8 dl vatten
2 köttbuljongtärningar eller 3 msk fond
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
salt och peppar
persija
gräddfil

Gör så här:
Hacka lök och vitlök lite busigt och strimla paprikan. Fräs lök och vitlök i en järngryta med lite olja, tillsätt tomatpuré och rör runt. Tillsätt därefter krossade tomater. Skär köttet i små små tärningar och blanda ned i grytan.

Tillsätt kumminfrö, vatten, buljong och lagerblad

Koka under lock på svag värme i ca 45 minuter.

Smaka av med salt, peppar. Om det behövs så späd med mer vatten. Toppa med gräddfil och färska hackad persilja.

Tips 1. Vill du göra soppan lite mera matig tillsätter du potatis i mindre bitar efter halva koktiden.

Tips 2. Vill halvera koktiden ersätter du nötköttet med fläskkött t.ex. fläskkarré.

Enkel skaldjursfond

1 kg räkskal (eller hummer/kräftskal)
1 morot, tärnad i fina bitar
1 gul lök, grovhackad
¼ task cayennepeppar
1 ½ msk tomatpuré
1 msk fänkålsfrön

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg skalen i en långpanna, strö över morot, lök och fänkålsfrön. Klicka på tomatpurén. Rosta detta i ugnen under 10-12 minuter.

Låt skalen och grönsakerna gå över i en stor kastrull och fyll på med vatten så det täcker skal- och grönsaksblandningen.

Koka upp och låt sjuda i 20-25 minuter och skumma av under tiden. Ta bort kastrullen från värmen och låt stå ca 30 minuter, sila bort skalen och grönsakerna. Låt stå ytterligare en timma, så det grumliga faller till botten. Häll över i en kastrull (ej bottensatsen) och koka ner fonden till hälften, det tar ca en timma.

Frys in fonden i små burkar och ta fram önskad mängd vid behov.

Enkel räksoppa
2 port

En burk fryst fond
3 dl grädde
dill
(färska pillade räkor)
(Rostad brödskiva)

Koka upp fonden i en kastrull. Tillsätt 3 dl grädde koka upp, smaka eventuellt av med salt och malen vitpeppar.

Tillsätt färsk hackad dill.

Vill du lyxa till soppan skalar du några räkor och lägger dem i en djup tallrik och slår soppan över. Garnera med några dillkvistar och en rostad brödbit.

Kött- och Grönsakssoppa
4 portioner

500 gr högrev
2 liter vatten
1 märgben (3 tärningar köttbuljong)
4 st morötter i tärningar
1 gul lök grovt hackad
2 st palsternackor i tärningar
1 liten rotselleri i tärningar
20 cm purjolök, skivad
2 tsk timjan
2 lagerblad
8 st svartpepparkorn
6 st kryddpepparkorn
1 klyfta vitlök
persilja

Dela köttet i mindre bitar. Skala, hacka, tärna grönsakerna. Koka upp köttet med enbart vatten, skumma av. Tillsätt märgbenet (eller buljongtärningarna) och kryddor. Låt koka i 30 minuter. Skumma av utan att få med några kryddor och tillsätt grönsakerna och låt sjuda ytterligare ca 30 minuter, eller tills köttet är färdigt.

Servera gärna med ett riktigt gott bröd precis som det du älskar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".