Göta Hovrätt dömer mannen till två års fängelse. Foto: Anna Hållams / scanpix.se
Vara

Hovrätten dömer lidköpingsbo för våldtäkt på sovande kvinna

Göta hovrätt har en helt annan syn än Skaraborgs tingsrätt och dömer en man från Lidköping till två års fängelse för våldtäkt, ett brott som han friades för i tingsrätten. På en fest i december förra året genomförde mannen ett samlag med en kvinna som låg sovande och berusad på en säng i lägenheten i Vara.

Själv har kvinnan knappt några minnesbilder från kvällen mer än att hon blev berusad och gick och la sig. In i sovrummet kommer också den 27-årige lidköpingsbon. En gäst får syn på hur mannen tafsar under kvinnans kläder och när fler personer en stund senare går in till sovrummet för att konfrontera mannen så ligger han ovanpå kvinnan och utför ett samlag.

Menar att kvinnan var delaktig
Mannen har hela tiden hävdat att kvinnan varit vaken då samlaget inleddes och att hon var delaktig och det var också på den linjen som tingsrätten gick i den friande domen - det gick inte att bevisa att mannen utnyttjade kvinnans hjälplösa tillstånd, trots att tre vittnen beskrev just detta.

"Inget tvivel om att kvinnan var hjälplös"
När Skaraborgs tingsrätt meddelade den friande domen tidigare i år så ville visserligen lagmannen döma mannen för våldtäkt. Men de tre nämndemännen ville fria. Hovrätten skriver däremot i sin dom att det inte råder något tvivel om att mannen utnyttjat kvinnans hjälplösa tillstånd. Därmed döms mannen för våldtäkt till två års fängelse och han ska även betala skadestånd till kvinnan på 85 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista