Eleverna Noah Corbeil, Oskar Josefsson, Rasmus Eriksson, Josefine Lindberg, Christoffer Wallgren och Aurora Setterberg. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg
SKOLA

Starka känslor hos eleverna på Sparresäter och Uddetorp

Stämningen bland eleverna på Uddetorp och Sparresäter naturbruksgymnasium är ledsam sedan beskedet om nedläggning och flytt av trädgårdslinjen. Nu har de startat en facebookgrupp för att rädda utbildningarna.

- Många är deppiga och jag själv har ju sovit dåligt i natt, säger eleven Christoffer Wallgren.

- Det är som att de behandlar djur, säger Aurora Setterberg som går lantbrukslinjen på Uddetorp.

Det är mycket känslor hos eleverna jag träffar. Beskedet om att Sparresäter naturbruksgymnasium läggs ner och att trädgårdslinjen på Uddetorp flyttas till Dingle kom som en chock. Ingen av eleverna känner att längre vet vad som väntar dem. Den största besvikelsen är att beskedet kom först nu när alla hunnit skapa sig en trygg tillvaro på skolan, menar Aurora Setterberg som kommer sakna sina vänner på skolan om de måste flytta.

- Vi har ju blivit väldigt tajta för vi är ju här varje kväll, säger hon.

- Att de inte sagt det tidigare så att vi fick veta att vi skulle bli förflyttade. Vi har ju blivit som en familj, säger Rasmus Eriksson som går första året på trädgårdslinjen.

Eleverna hade hellre sett att de som påbörjat utbildningen får gå kvar men att inga nya tas in om linjerna inte kan bedrivas i fortsättningen. Förvaltningschef Kristina Athlei säger till P4 Skaraborg att hon förstår hur eleverna känner men menar att man gett ut informationen så fort det varit möjligt. Det har inte funnits något förslag eller beslut att informera om tidigare. Nu har nya rektorn Stefan Kristoffersen påbörjat arbetet med att se över elevernas skolgång efter beskedet.

- Vi kommer jobba med varje elev för att hitta en lösning som blir bra. Syftet är ju att de ska få en bättre utbildning sen förstår jag att den här sociala biten blir bruten, säger Stefan Kristoffersen.

Nu har eleverna startat en grupp på Facebook för att stoppa flytten och nedläggningen. Det är ingen som tagit ställning till om de kan tänka sig att flytta eller inte för än finns hoppet om att få gå kvar. Men om det blir aktuellt med en flytt är det något eleverna får ta sig igenom tillsammans.

- De flesta har sagt att vi ställer upp för varandra och flyttar om vi måste. Men helst vill vi ju gå kvar och vi kämpar för det, säger Rasmus Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista