Kandiderande Martin Bardh förtidsröstar. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.
Kyrkovalet

Unga vill ha accepterande kyrka

Kyrkovalet brukar kallas det glömda valet med lågt valdeltagande. Och att locka unga är extra svårt, både till att rösta och till att kandidera. Men Martin Bardh från Skövde går mot strömmen. Han är 22 år och ställer upp som kandidat i kyrkovalet. Han vill ha en kyrka som är mer öppen för alla, men stängd för främlingsfientlighet.

– Framförallt handlar det om att visa att vi inte vill ha in sverigedemokraterna i kyrkan, visa att vi inte accepterar homofobi, rasism och kvinnoprästmotstånd. Det måste finnas en röst som säger emot dem, säger han.

Varför ställer du upp i kyrkovalet?

– Jag tycker att det är viktigt att se att kyrkan faktiskt kan ha en bra funktion i ett modernt samhälle. Den ska vara ett stödjande support, finnas i svåra tider, vara en mötesplats för många och visa solidaritet med folk som har det jobbigt, säger han.

Att kyrkan har en viktig social funktion, tycker Martin Bardh. Men vad tycker andra unga? De flesta jag träffar verkar vara medvetna om att det snart är kyrkoval, men att de ska rösta är inte lika självklart.

– Nej, det ska jag inte, jag känner mig inte så insatt så jag skippar det, säger Ebba som är 17 år.

Utanför en affär i Skövde centrum står Iselin som är 22 år, hon vet om att det är kyrkoval snart, men ska inte heller rösta.

– Jag känner att jag inte har någon översikt över vad det är för någonting, jag känner inte att jag har någon ställning att ta till det, säger hon.

Att man inte känner till riktigt vad valet handlar är en vanlig förklaring hos de jag möter. Men det finns ändå många åsikter om hur kyrkan bör vara.

– Just kyrkan kanske verkligen borde trycka på det här med acceptans för alla i samhället. Jag kan tycka att de har fått en stämpel av att kanske inte vara så toleranta mot vissa grupper. Det borde de kanske jobba mer på att visa att de är, om de nu är det, säger Agnes som är 25 år.

Vad tycker du om kyrkans roll idag, vad ska den vara?

– Kyrkan kan ju ha en social roll och en stöttande roll om man inte har ekonomiska förutsättningar och så. Samtidigt tycker jag inte att det ska vara kyrkans roll, men de har väl fått lite av den rollen idag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".