Daniele Coen på Räddningstjänsten Östra Skaraborg dömer ut brandsäkerheten på serviceboende i Mariestad Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio
mariestad

Brandsäkerheten döms ut på serviceboende i Mariestad

0:47 min

Räddningstjänsten är starkt kritisk till den bristande brandsäkerheten på ett serviceboende i Mariestad. Det handlar om 14 lägenheter på Mariegärde där räddningstjänsten gjorde en första inspektion i våras.

Det är ett LSS-boende och därmed ställs kravet att varje lägenhet ska ha två utrymningsvägar, fönster räknas inte som en sådan.

– Idag är de byggda som vilka lägenheter som helst, det finns en utrymningsväg via trapphuset och en utrymningsväg via sitt fönster eller balkong. Men med den verksamhet som bedrivs i lägenhetrerna så tillåts inte fönster som utrymningsväg, säger Daniele Coen vid Räddningstjänsten östra Skaraborg.

Varför inte?
– Man räknar att de som bor på ett LSS-boende inte kan använda det som utrymningsväg på samma sätt som i vanliga lägenheter.

Hur allvarligt är det här?
– Det är allvarligt eftersom grundkravet i branskyddet är att man ska ha två av varandra oberoende utrymningsvägar. Det har inte den här verksamheten, säger Daniele Coen.

Mariestads kommun anser att kraven som Räddningstjänsten ställer är orimliga och har nu kopplat in sin kommunjurist på fallet. Vård- och omsorgschef Lotta Hjoberg säger till Mariestads tidning serviceboendet har direktlarm till räddningstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista