SSI dömer ut Ranstads chanser till nytt tillstånd

Företaget Ranstad Mineral kommer att få svårt att få tillstånd att fortsätta med sin verksamhet att anrika uran. Så kan man tolka det besked som strålskyddsinstitutet SSI gav när de på måndagen besökte Skövde.
Orsaken är företagets deponering av uranhaltiga restprodukter på soptippen som vida överstiger de tillåtna värdena.

- Det här är allvarligt. Det är många villkor som är förknippade med att man bedriver en sån här verksamhet. Bland annat så ska man ha en avfallsplan där det ska framgå var man kan deponera avfallet. I dagsläget finns ingen sån deponeringsmöjlighet och därmed så blir det ju svårt att tillåta verksamheten, säger SSI:s ställföreträdande generaldirektör Carl Magnus Larsson.

Nu är det inte SSI som ger tillstånd för den verksamhet som Ranstad bedriver, det är det kärnkraftsinspektionen som gör. Men SSI är en tung remissinstans.Och efter de mätningar som visat på att alldeles för stora mängder uran deponerats på Risängen så tycks det som om förtroendet är definitivt förbrukat när det gäller Ranstad Mineral, även om inte Carl Magnus Larsson vill säga det i klartext.

Proverna på Risängen anger att mängden uran är fem gånger så hög som det tillåtna, och det finns också uppgifter om att ett stort antal tunnor med uranhaltigt innehåll ska ha placerats där utan tillåtelse.

Carl Magnus påpekar att man fortfarande är övertygad om att mängden uranhaltiga ämnen inte är så hög att den är skadlig för människor eller miljö, utan det är mera frågan om regler som inte följts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".