1 av 3
Räddningstjänsten sopar ut ett absorberande material på marken, där svavelsyran runnit ut. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
I den här dagvattenbrunnen har det runnit ner svavelsyra. Det är ännu oklart hur mycket. Foto: Marie Schnell
3 av 3
Insatsledare Petter Svensson försöker överblicka situationen. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Utsläpp

Stor svavelläcka på företag i Töreboda - en till sjukhus med brännskador

Källbergs vd: Det som inte kunde hända har hänt
2:04 min

Minst 100 liter svavelsyra har läckt ut från en behållare på Källbergs i Töreboda. En person fördes till sjukhus med lättare brännskador. Det har också runnit ut svavelsyra i en dagvattenbrunn.

Det var när tre anställda på företaget skulle lyfta en container som de upptäckte att det droppade lite svavelsyra. En av dem tog på sig skyddsutrustning och gick fram för att åtgärda läckan, som av någon anledning blev större.

– Det kom en stråle på honom. Exakt vad som har hänt och varför, det vet vi inte. Det får vår undersökning visa, säger Källbergs vd Fredrik Johansson.

När olyckan hände var hans första tanke om någon var skadad.

– Man glömmer allt annat. Det första man tänker är: Är någon skadad? Och sedan säkra att det inte händer igen.

Den 96-procentiga svavelsyran används till att sänka PH:t innan avloppsvattnet från företaget når reningsverket.

– Vi vet att svavelsyran är en risk. 96-procentig svavelsyra är inget man leker med. Vi har tekniska lösningar, utbildningar och skyddskläder. Vi har gjort väldigt mycket. Men det som inte kunde hända har hänt, och nu ska vi se till att det aldrig händer igen.

Räddningstjänsten har spärrat av ett område för att sanera det som läckt ut. Under eftermiddagen har flera personer jobbat med att täcka marken med ett absorberande ämne.

– Det är ingen fara för allmänheten. Det har inget med dricksvatten att göra, säger räddningstjänstens insatsledare Petter Svensson.

Personal från kommunens miljö- och hälsokontor har även funnits på plats för att ta reda på omfattningen av skadorna och för att försöka reda ut hur ledningarna går från brunnen.

Personen som skadades fördes till Skaraborgs sjukhus Skövde med brännskador, men fick senare lämna sjukhuset med lindriga skador.

– Det har gått enligt omständigheterna väl. Tack och lov, säger vd Fredrik Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".