1 av 2
Kommunens utsända försöker ta reda på vilka brunnar svavelsyran runnit vidare genom. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Svavelsyran har runnit ut i en dagvattenbrunn, och nu är det upp till kommunen att reda ut hur det kan ha spridits.Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio
MIljö

Kommunen efter utsläpp av svavelsyra i Töreboda: Ingen fara för allmänheten

1:27 min

Nu ska kommunen försöka ta reda på omfattningarna av utsläppet av svavelsyra vid Källbergs i Töreboda. Men det är ingen fara för allmänheten, enligt miljöinspektör Ingemar Lindsköld.

Efter larmet om svavelutsläppet vid Källbergs åkte representanter för kommunen ut till platsen för att ta reda på omfattningen av utsläppet, eftersom svavelsyra runnit ner i en dagvattenbrunn.

– Vi ska se hur man kan minimera risken för att läckaget når ut i dagvattnet, säger miljöinspektör Ingemar Lindsköld.

Han och flera kollegor gick runt och lyfte på brunnslock och försökte ta reda på hur ledningarna går från den brunn som syran runnit ner i, för att försöka minska konsekvenserna av utsläppet.

Knackade med spade
En av dem som knackade på brunnar med en spade var Gunnar Hermansson som jobbar inom avlopp och vattenverk i Töreboda.

– Vi knackar på brunnarna för att se var ledningen tar vägen, så vi kan spola ledningen. Det är ju ingen fara nu, för det regnar inte ut. Men vi ska spola den här ledningen, säger han.

Förhoppningsvis kan man nu stoppa syran innan den runnit iväg längre.

– Om det går att stoppa här och samla upp allt på plats behöver det inte hända så mycket. Det vi vill förhindra är att det ligger kvar i ledningarna och följer med regnvatten, säger Ingemar Lindsköld.

Ingemar Lindsköld säger att ingen behöver vara orolig för att få svavelsyra i sitt vatten därhemma.

– Det här är alltså brunnar för regnvatten. Det är inget som påverkar dricksvatten. Det som kan påverka är om det går ut i bäcken och påverkar växtlighet och djurliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista