Migrationsverkets upphandlingsstrateg Björn Andrén. Foto: Olaf Zobel Migrationsverket
KARLSBORG

Ok att starta asylboende i hyrd lokal

1:37 min

Antalet asylsökanden ökar och allt fler verkar se som en chans att tjäna pengar på att driva asylboenden. Igår kunde vi höra ett av flera fall där en ansökan till Migrationsverket gällt en fastighet som ansökanden inte äger.

Men Björn Andrén, upphandlingsstrateg på Migrationsverket, ser inga problem med det.

- Seriositeten varierar men huvuddelen är ändå seriösa tycker vi, säger Migrationsverkets upphandlingsstrateg Björn Andren.

På Migrationsverkets lista över tänkbara asylboenden har nu flera lyfts i media eftersom aktören som ansökt varken äger eller hyr fastigheten i fråga. Bland annat i Bräcke där fastighetsägaren inte hade en aning om planerna och i Karlsborg där aktören varken äger eller hyr fastigheten.

- Vi skulle få begränsat med anbud om vi kräver att de ska äga fastigheten vid anbudsgivningen. Det är en väldigt stor ekonomisk risk att redan innan behöva skaffa en fastighet, säger han.

Upphandling

Men att urskilja oseriösa och seriösa aktörer är inte det enda problemet Migrationsverket har. Nu måste varje boende dessutom upphandlas var och en för sig och inte enligt det gemensamma ramavtalet som var planerat eftersom Migrationsverkets tilldelningsbeslut överklagats. Men trots det tror Björn Andrén att man löser det.

- Vi får jobba väldigt hårt nu för att genomföra de här kontrollerna. Som det ser ut nu så tror vi att vi kan leverera boende till alla asylsökanden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista