1 av 2
Grästorps IK. Foto: Kristoffer Hilmersson P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Klubbchef för Mariestad BOIS Daniel Johansson. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg
ISHOCKEY

Ekonomiska utmaningar väntar Skaraborgs hockeyklubbar

1:34 min

I helgen så drar ishockeyn igång för toppklubbarna i Sverige och för IK Grästorp, Mariestad BOIS och Skövde IK betyder det spel i division ett. Men det är inte bara ute på isen som klubbarna har tuffa matcher. Det är också tufft för klubbarna att få ihop det ekonomiskt.

Förra året så sattes Skövde AIK i rekonstruktion och Mariestad BOIS har kvar en skuld från föregående år.

Hasse Ljunggren är klubb och sportchef för Skövde AIK och säger att de har tagit lärdom från föregående år.

– Den här rekonstruktionen var inget som hände under en kafferast utan det var flera års missbruk utav pengar som gjorde att det ledde till en rekonstruktion. Det är det som man måste vara noga med och uppmärksam på så man inte hamnar i den situationen igen. Då gäller det att se över kostnaderna hela tiden och ha kontroll på ekonomin, vilket vi har idag, säger Hans Ljunggren som är klubb och sportchef för Skövde AIK.

Skuldfria
Skövde IK klarade sig ur rekonstruktionen de hamnade i förra året och är idag skuldfria. Mariestad BOIS hade också ekonomiska problem förra året och har idag kvar en skuld på nästan en miljon. Daniel Johansson är klubbchef för Mariestadsklubben och säger att de nu får ta med sig skulden till den här säsongens budget.

– Vi har med oss en tung ryggsäck sett från förra räkenskapsåret men vi siktar på att göra ett plusresultat på det här året. Överskottet går åt till att betala våra leverantörer som vi är skyldiga pengar.

Klarade budgeten
Grästorps IK som spelar i samma division som Mariestad och Skövde klarade förra årets budget som beräknat, utan några negativa bokslut. Kjell Andersson är sportchef för klubben och säger att deras knep är så mycket ideellt arbete som möjligt.

– Vi har inga betalda klubb eller sportchefer. Vi har i princip två stycken deltidsanställda i klubben som är en tränare och en kanslist. Alla andra jobbar ideellt och alla som jobbar i ishallen och till exempel kör ismaskin är helt ideellt. Det är där som vi får se till att vi har så lite utgifter som möjligt.

Kristoffer Hilmersson
kristoffer.hilmersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista