Närodlat eller ekologiskt? Det är skillnad. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Förmiddag i P4

Snackis om närodlat och soptunnor

"Det ska inte förväxlas med ekologiskt och kravmärkt"
14 min

Närodlat och närproducerat är bara tomma ord, konstaterade den ordroade journalisten Ulla Andersson i dagens Snackis. Producenter och handlare använder dem gärna och vi konsumenter vill tro att de står för svenskt, giftfritt och smakrikt. Nu ställs allt större krav på en tydlig definition av uttrycken.

Det pratades även franska i Snackis. Ordet poubelle för soptunna har en märklig bakgrund och så testades en ny förklaring till chikanera = förnedra, vanära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".