Kö till valurnorna i årets kyrkoval. Foto: Helena Lund
skaraborg

Fler röstade i årets kyrkoval

3:15 min

I Skara stift ökade valdelatagandet i gårdagens kyrkoval med två procentenheter. Sverigedemokraterna liksom Socialdemokraterna gick båda framåt i årets val, backade gjorde däremot en del av de borgerliga partierna, exempelvis Kristdemokraterna.

I det förra valet röstade 12 procent av de röstberättigade. Den här gången visar den första sammanställningen på 13,8 procent valdeltagande.

Sven-Erik Falk som är pressekreterare hos Skara stift är glad över det ökande valdeltagandet.

-- Det är ungefär 2 500 fler personer som deltog i årets val om man jämför med det förra, säger han.

Även om valet nu är över för kyrkans medlemmar, så har personalen en hel del att stå i de kommande veckorna berättar Sven-Erik Falk.

– Idag kommer alla 43 pastoraten hit till stiftskansliet för att lämna allt valmaterial. Därefter kommer vi att gå igenom alla personkryss och fördela mandaten, säger han.

I årets val har fler än förra gången valt att förtidsrösta.

– Det beror troligtvis på att pastoraten har varit mer aktiva och synts ute i samhällena i olika sammanhang, säger Sven-Erik Falk.

Preliminära siffrorna från söndagens val visar att valdeltagandet i kyrkovalet steg med nästan två procentenheter i Skara stift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista