Annie Hindochas familj (fr.v) Ami Denborg, Anish Hindocha, Vinod Hindocha och Nilam Hindocha på plats vid Westminster Magistrates Court i London. Foto: Scanpix / Scanpix
Mariestad/England

Anhöriga till mördade Anni Hindocha försöker stoppa BBC-dokumentär

2:23 min

Anhöriga till den 28-åriga mariestadskvinnan Anni Hindocha försöker nu stoppa en dokumentär som engelska BBC planerar att sända på torsdag. I tv-programmet presenteras upgifter ur polisutredningen som enligt BBC:s anlitade experter kan fria makens inblandning i mordet.

– Rättegången i Sydafrika är inte avslutad och det är där den ska avgöras, inte i media, säger farbrorn till mördade Anni, Ashok Hindocha till P4 Skaraborg.

"En ung brud mördad på sin smekmånad, hennes nye make anklagad för att ha betalt för mordet - men gjorde han det? " I trailern inför torsdagens dokumentär på brittiska TV-kanalen BBC One beskriver berättarrösten hur de tagit del av polisrapporter och övervakningsfilmer och som avslöjar en inkompetent utredning och vittnen som inte talat sanning.

"BBC förbigår rättegången"
Hemma i Mariestad sitter Annis farbror Ashok Hindoscha och försöker påverka BBC:s ledning att stoppa dokumentären. Han reagerar på att TV-kanalen anlitat egna experter som dragit slutsatser som pekar på att Annis make kan frias från mordmisstankarna. Ashok Hindocha lägger ingen värdering i själva skuldfrågan men menar att en dokumentär på 45 minuter är långt ifrån jämlikt en rättegång där vittnen och experter kan förhöras under flera veckor.

– Efter rättegången får de göra hur många TV-program som helst och använda hur många experter som helst, men inte före rättegången. De går förbi rättegången, säger Ashok Hindocha.

Strider för att stoppa tidigare intervjuer
BBC har gett familjen löfte om att bilder från mordutredningen på offrets skottskadade hand plockas bort. Men Ashok Hindocha strider också för att tidigare intervjuer där de berättat om hur Anni var som person inte återges. Familjen Hindocha vill inte att det ska framstå som att de frivilligt deltagit i dokumentären.

– Jag ska göra allt i min makt för att stoppa detta.

Enormt medieintresse
Ashok Hindocha vill inget hellre än att få svar på vad som verkligen hände när hans nygifta brorsdotter Anni blev mördad i en taxi i Gugulethu utanför Kapstaden. Under de snart tre år som gått har familjen försökt vara på plats under rättsprocessen i Sydafrika och även under utlämningsprocessen mot maken i England. Mitt i sorgen har de också fått ta itu med det enorma mediaintresset som är kring det här fallet.

– I engelsk press är det bara en sak som gäller - rubriker! Vem de trampar på och gör illa berör dem inte, säger han uppgivet.

I ett öppet brev till BBC:s ledning och media undrar Ashok Hindocha idag varför de som anhöriga till offret ska ha tålamod och invänta rättsporcessen om inte ett statligt TV-bolag kan göra detsamma.

I somras tog brittisk domstol beslutet att Annis make ska utlämnas till Sydafrika för att rättegången där ska kunna avslutas, ett sista förhör om hans hälsotillstånd hålls den 18 oktober innan utlämnandet sker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista