Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
P4 Direkt

Christer Winbäck (FP): Skärp lagstiftningen mot vuxenmobbare

6:06 min

Vuxenmobbning är ett tabubelagt ämne med ett stort mörkertal. Den folkpartistiske riksdagsledamoten Christer Winbäck säger att han inte är främmande inför tanken att skärpa lagen.

Christer Winbäck är en av relativt få riksdagsledamöter som har engagerat sig i frågan om vuxenmobbning. Några enstaka ledamöter med olika partifärg motionerar ibland i frågan, Winbäck är en av dem.

Jämfört med andra länder är lagstiftningen svag i Sverige. Arbetsmiljöverket har föreskrifter om  kränkande särbehandling ännu har ingen fällts. I Frankrike är mobbning ett våldsbrott som ger fängelse och dryga böter vid fällande dom.

– Det finns fördelar med en skärpt lagstiftning. Om mobbningsoffret betraktades som ett brottsoffer får man helt andra möjligheter, menar Christer Winbäck.

Skulle arbetsgivarna kunna göra mer?
– Jag tror att det är viktigt att alla chefer och ledare får en utbildning och kunskap om hur man kan arbeta med de här frågorna.

Skamligt att prata om
Tidigare idag kunde vi höra Ulla-Brith Lennartsson från Essunga berätta om hur hon mobbades på jobbet. Hon konstaterade att det kan vara skamligt att prata om det här.

– Tyvärr är det många gånger så. De här människorna blir ofta kränkta under lång tid, tills de inte orkar längre. Det saknas en handlingsplan för hur vi tar hand om dem. De får ofta under många år hitta egna vägar för att få upprättelse, säger Christer Winbäck.

– Vi pratar mycket om mobbning i skolan, men vi glömmer att många vuxna drammas. Jag tycker det är skamligt att vi inte klarar av att hantera det här bättre i samhället.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista