Patrik Gustafsson ordförande i Skövdes lokala trafiksäkerhetsråd. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg
Skövde

Rusningstrafiken blir värre i Skövde

1:44 min

Antalet pendlare ökar men utvecklingen av vägarna hänger inte med. Nu lyfts frågan av Skövdes Lokala Trafiksäkerhetsråds ordförande Patrik Gustafsson. Det är som lärare på Fordon- och transportprogrammet på Kavelbro han ofta ser problem som händer under rusningstiderna.

Patrik Gustafsson ser ofta problem under rusningstrafiken i Skövde när han är ute på körlektioner med sina elever. Enligt honom är många vägar och trafikplatser inte anpassade för dagens trafik. Nu tar han som ordförande upp det i föreningen Skövdes Lokala Trafiksäkerhetsråd där bland annat kommunen och polisen finns representerade.

– Det händer mycket i samband med rusningstrafiken och det är många som nog upplever det som en stress. Lägger man också till den moderna tekniken med mobiltelefoner och alltihop så är det vanligt att folk kör bil samtidigt som de pratar i mobiltelefon och tappar då uppsikten framåt och det blir kortare avstånd. Det är säkert så att det bidrar till att det blir olyckor av och till.

700 fler pendlare
Statistik från SCB visar att det blir allt fler som arbetspendlar, alltså personer som jobbar i en annan kommun än den de är bosatt i, och så ser det ut även i Skövde. Där har det enligt senaste statistiken blivit över 700 fler som pendlar ut ur kommunen nu jämfört med 2004. Ska det bli fler invånare som kommunen vill bör man se över det här med pendlingen, menar Patrik Gustafsson.

– Det är viktigt nu när vi ska möta det behovet att vi ska bli fler invånare att kommunen och de som planerar för det inte bara bygger bostäder utan även ser till alla människors behov av att röra sig till och från kommunen både med bil och kollektiv som till fots.

Enligt Statistiska centralbyrån blir det allt fler som arbetspendlar, alltså jobbar i en annan kommun än den man bor i och så ser det ut även i Skövde. Där har det enligt SCB blivit över 700 fler som arbetar utanför kommunen. Därför tar nu Patrik Henriksson upp problematiken i föreningen där bland andra kommunen, polisen och andra föreningar finns representerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista