Kumlafallet

Skövdefallet inte med i åtalet mot västsvenska nätpedofilen

1:56 min

Åklagare Pia Åsberg säger att fem av anmälningarna som polisen utrett inte finns med i åtalet, ett av dem är anmälan som rör en minderårig flicka i Skövde.

– I några fall har det helt enkelt inte gått så långt att man konstaterat brott, det har stannat vid en vänförfrågan och sedan har ungdomen "blockat" honom på en gång, säger Pia Åsberg till P4 Skaraborg.

I några av fallen har det heller inte funnits någon bevisning eller dokumentation varken i målsägandens dator eller i det material som tagits i beslag hos den åtalade mannen.
–  Då handlar det om en berättelse som ska ställas mot en person som förnekar brott och det går inte att bevisa, säger Åsberg.

Hon har i de här fem fallen skrivit en förklaring till varför hon valt att avskriva ärendena, de besluten har skickats till respektive målsägarbiträde.

Åtalet mot den 45-årige mannen består av 25 punkter, det handlar i de flesta fall om unga flickor som i bara underkläder poserat för mannen via webkamera och mobilen.  I ett av fallen tog en 13-årig flicka i Kumla livet av sig. Mannen fick henne att utföra vissa sexuella handlingar framför webkameran och dessa filmer hotade han sedan att sprida på internet om hon inte ställde upp på nytt, det framgår av den chattkonversation som återskapats av polisens tekniker.  

Mannen åtalas även för ett fall av våldtäkt mot barn, ofredande och barnpornografibrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista