Ulrika Ganning. Foto: Camilla Milton / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Nu tar vi upp den ekologiska kampen mot danskarna

9:00 min

Danskarna inspirerades av den svenska satsningen på ekologiskt jordbruk på 80-talet och tog till sig resonemanget. Men nu ligger vi långt efter vad gäller konsumtionen av ekologiska varor. Danmark konsumerar 7,8% ekologiskt medan vi svenskar bara konumerar 3,5%. Danmark är inte bara bättre än svenskarna, de är bäst i världen.

Miljöinspiratör Ulrika Ganning besökte Förmiddag i P4 för att inspirera oss till att ta upp kampen mot danskarna. I Danmark gick för tio år sedan åtta ekologiska organisationer samman och bildade en branschorganisation - "Organic Denmark". De har sedan informerat och spridit budskapet om fördelarna med ekologiska produkter.

Ulrika Ganning berättar att det behövs tydligare politiska mål i Sverige, vilket man satsat på i Danmark. I Sverige finns ingen styrning, inget intresse från politiskt håll att driva den här frågan vilket sägs vara en stor skillnad mot Danmark.

Vill man byta till ekologiska alternativ så rekommenderar Ulrika att man i första hand satsar på kaffe, bananer, vindruvor, potatis, mejeriprodukter och kött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista