1 av 3
Svante Tibells jakt efter den äldre Västgötalagen kommer att fortsätta tills han hittar den, enligt egen övertygelse, i Kungslena kyrka. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg, Sveriges Radio.
2 av 3
Svante Tibell har tillbringat mycket av sin fritid i Kungslena kyrka där han har letat efter Västgötalagen sedan 2005. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 3
På Kungslena kyrkas andra våning, på väggen som är gaveln till långhuset som en gång i tiden var en yttervägg, där gammal murputs är spacklat på kalkstenarna, finns en mörk sandsten. Den hittades ovanför ett igenmurat fönster som Svante upptäckte. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Tidaholm

Svante är på jakt efter Västgötalagen i Kungslena

6:00 min

Två gånger i modern tid har kyrkomuren i Kungslena öppnats under stor mediebevakning, men ingen skrift har hittats. Nu är ekonomen och historiespanaren Svante Tibell från Göteborg fast besluten att lösa gåtan. 

– Jag letar efter den äldre Västgötalagen som skrevs av lagman Eskil, säger Svante Tibell, som har tillbringat mycket av sin fritid i Kungslena.

Han letar efter Västgötalagen, en skrift på svenska från tidig 1200-tal som ska vara gömd i kyrkan och som hittades på 1800-talet men gömdes en gång till.

Västgöta-Bengtsson
På 1960-talet gjorde folklivsforskaren Sixten Västgöta”-Bengtsson en rad inspelade ljudintervjuer med lokalbefolkningen i trakterna, bland annat med kyrkvaktmästaren Albert Andersson som upptäckte igenmurade fönster i väggen. I ett TV inslag från 1985 skulle Västgöta-Bengtsson i direktsändning hitta lagskriften i Kungslena kyrka. 

Deckarjobb
Svante Tibells intresse för att hitta den 800-åriga lagboken väcktes redan då.

– Jag kontaktade Västgöta-Bengtssons dotter och även letade efter gamla ljudinspelningar av Västgöta-Bengtsson, säger han. 

Svante Tibells deckarjobb påminner lite om romaner som Da Vinci-koden.

– Det finns lite grann av Dan Brown kanske, säger en skrattande Svante som fortsätter att skildra ledtrådarna och berättar att det förmodligen var frimurare som gömde den medeltida skriften på 1800-talet.

– De har ju sin speciella symbolik som går att tolka, tillägger han. 

Gömställen bakom muren
En stor gammal svart metalldörr leder till sakristian. Svante har redan gjort olika fynd där, bland annat nischer i väggarna och en vinkällare. Han öppnar en gömd lucka i golvet. Snäva, mörka stentrappor lotsar till ett trångt och mörkt skumt tillhåll ner i marken. Svante upplyser om att det kan finnas fladdermöss i vinkällaren. Men på andra våningen, på väggen som är gaveln till långhuset som en gång i tiden var en yttervägg, där gammal puts är spacklat på murens kalkstenar, hittades en mörk sandsten.

Birger Jarls monogram
Den var ovanför ett igenmurat fönster, som Svante upptäckte ledtråden på sandstenen.

– På stenen fanns en målning som är borta nu men som jag lyckades fotografera innan pigmenten försvann och den målningen är speciell eftersom den har Birger Jarls monogram på den, säger han. 

Enligt folksägnerna symboliserar Kungslena kyrkas tre tornspiror Birger Jarl, Birger Jarls son Valdemar och norske kungen Håkon, som var Birger Jarls svärson. Enligt myten begravdes Birger Jarls son i Kungslena. Svante kopplade därmed ihop Västgötalagen med Birger Jarl och Kungslena kyrka.

– Jag är envis och ger mig inte om jag tror att någonting är rätt och jag är övertygad om att Västgötalagen finns i Kungslena och jag ska hitta den. En del kanske tror att jag härjar för mycket i trakterna, men jag har inte rivit ner någonting, upplyser han.

Jakten på pergamentskriften fortsätter för Svante Tibell, som har letat i Tidaholm sedan 2005.

– Det skulle bli helt otroligt om jag hittar den. Det kanske blir antiklimax, för vad ska jag göra sedan?  Men det är så att resan kan vara målet också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista