Jan Larsson. Foto: Camilla Milton / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Jan Larsson delar ut lådor till världens nödställda

12 min

Jan Larsson från Lidköping är projektledare för Shelterbox in Sweden och han samordnar insamlingar för hela Sverige. Insamlingarna går till att finansiera de lådor med tält och förnödenheter som lämnas  till människor i katastrofdrabbade områden.

En så kallad shelterbox innehåller en skyddslösning för människor i katastrofer, det vill säga ett tält, verktyg, moskitonät, kokkärl, solcellslampa och aktivitetspaket för barn men innehållet anpassas även efter den situation dit lådan ska.

Jan Larsson har precis kommit hem från Sudan där ca 85 000 hus raserats och där människor lever under svåra förhållanden efter översvämningar.

- "Det såg nästan ut som en krigszon med en massa grushögar. De fattigaste människorna drabbas ofta värst eftersom de ofta blir hänvisade till att bo vid de sämre, låglänta områdena och de har inte råd med cement till husen utan får använda soltorkad lera blandat med gräs vilket inte håller när översvämningarna kommer."

Jan arbetar med Shelterbox in Sweden på frivillig basis och han berättar att det  inte bara är en tillfredsställelse att få hjälpa andra, genom att hjälpa andra så hjälper man även sig själv, man får perspektiv på sin tillvaro och kan hantera händelser här hemma på ett annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista