Håkan Svensson, insatsledare på Räddningstjänsten Skara-Götene pekar på en av korsningarna där det ofta var olyckor innan motorvägen byggdes. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg
Götene

Allvarliga trafikolyckor har minskat vid E20 i Götene

"Vi har inte varit ute på en enda svår olycka på nya motorvägen "
1:51 min

I Götene är det mycket färre olyckor på E20 sedan man byggde motorvägssträckan förbi samhället. Att den gamla vägen avlastades har verkligen gjort skillnad upplever Håkan Svensson som är insatsledare på Räddningstjänsten Skara-Götene

– Det känns naturligtvis jättebra. Det är ju bra för alla. Innan motorvägen byggdes så var det ett väldigt tryck här på E20, säger insatsledare Håkan Svensson.

När larmet ljöd på Räddningstjänsten i Götene om en kollision vid gamla E20 förr var det nästan alltid allvarligt och det var flera dödsfall per år, minns Håkan Svensson. På ett gammalt flygfoto över Götene inne på stationen finns ingen motorväg för den byggdes 2009 och går idag parallellt med den gamla vägen. På kartan pekar Håkan Svensson ut korsningarna som var värst men idag är den gamla vägen snarare öde när vi åker ut.

– Det var otroligt mycket trafik sommartid på den här sträckan. Nu är vi helt själva istället. Här ute har vi ju motorvägen vid sidan här istället, säger Håkan Svensson i bilen.

– Vi har inte varit ute på en enda svår olycka på nya motorvägen sedan den byggdes. Jag hoppas att det blir motorväg mellan Göteborg och Stockholm, säger Håkan Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".