1 av 3
Många unga som utvecklar ätstörningar det som ett sätt att hantera sina känslor. Foto: Jan-Erik Henriksson/Scanpix
2 av 3
Anna Sylvander är samordnare för Ätstörningszonen på stödorganisationen Tjejzonen i Stockholm. Det är en stödorganisation för unga tjejer mellan tolv till tjugofem år. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.
3 av 3
Psykologen och forskaren Johanna Levallius berättade om hur man kan hjälpa och stötta personer med ätstörningar. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.
Skövde

- Nu ser jag ljuset i tunneln, säger Ulrika Emini

Ulrika Emini drabbades av ätstörning i 14-årsåldern och var sjuk i ca 6 år innan hon fick hjälp. Hon vittnar om hur svår sjukdomen är och hur viktigt det är för personer i närheten att konfrontera den sjuke på rätt sätt. Det finns hjälp att få både för den som är drabbad och för anhöriga och vänner och Ulrika råder till att ta den kontakten för att hjälpa på rätt sätt.

Att söka hjälp för en ätstörning kan vara väldigt svårt, och många drabbade förnekar sin sjukdom. Stödorganisationen Tjejzonen anordnade igår en konferens i Skövde för att öka kunskapen i hur man upptäcker, bemöter och hjälper personer med ätstörningar.

Johanna Levallius som jobbar på Kunskapscentrum för ätstörningar i Stockholm var en av de som föreläste.

– Hur många härinne känner någon som har eller har haft en ätstörning? frågar Johanna Levallius

Många händer sträcks upp i luften, de flesta i salen känner någon. Men det kan vara svårt att veta hur man ska prata om problemet med personerna, säger Johanna Levallius efter föreläsningen.

– Det viktigaste är att våga prata, våga närma sig, för det kanske ingen annan gör. När du gör det, försök att vara lugn och visa intresse. Prata mer om personens tankar och känslor än att man har gått ner i vikt, säger hon.

Ett sätt att känna kontroll
Personer som utvecklar ätstörningar gör ofta det som ett sätt att hantera sina känslor, menar Johanna Levallius. Det är ett sätt att kunna kontrollera sitt inre genom sitt yttre. För många handlar det om tanken att “blir jag bara tillräckligt smal, blir jag lycklig”. För att bli frisk är det viktigt att både jobba med både att lära sig äta, men också att hantera sina känslor istället för att trycka undan dem.

– Att få hjälp att sluta hetsäta, sluta kräkas, sluta träna för intensivt är en del. Det är också viktigt att få hjälp med de tankar och känslor man har, säger hon.

Johanna Levallius fortsätter med att förklara att det kan vara att man har mycket starka känslor som man inte vet hur man ska hantera. Man behöver också hjälp med sin självbild, att börja tycka om sig själv som man är.

Första mötet kan vara avgörande
Det första steget för en person som har en ätstörning att söka hjälp kan vara till exempel elevhälsan på skolan, ungdomsmottagningen eller Barn- och ungdomspsykiatrin. Konferensen igår riktade sig till de för att öka kunskapen om bemötandet. För det första samtalet är väldigt viktigt, menar Anna Sylvander som är samordnare på Tjejzonen.

– De här personerna som får höra det här första gången, det är ju väldigt viktigt hur man tar hand om det här, hur man lyssnar och bemöter. Visa att “det här är viktigt, vi lyssnar på dig” och “hur kan vi hjälpa i detta?”, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista