Nära tre gånger så många patienter väntar på vård i regionen jämfört med 2011. Foto: Erik Svensson/Scanpix.
sjukvård

Tredubblade vårdköer på två år i Västa Götaland

På två år har antalet patienter i Västra Götalandsregionen som fått vänta mer än tre månader på tid hos specialist nära tredubblats, skriver Borås Tidning. Från nästan 4 000 patienter i augusti 2011 till nästan 11 000 i augusti år.

Enligt vårdgarantin har patienten rätt att få träffa en specialistläkare inom 90 dagar och därefter en tid för behandling, till exempel operation, inom 90 dagar. Men antalet patienter som inte fått träffa en specialist inom 90 dagar har tredubblats de senaste två åren.

Får köpa vård från andra landsting
För att få bukt med köerna har regionstyrelsen anslagit 400 miljoner i år och nästa år, bland annat för att köpa vård från andra landsting.

– Vi lägger en del av operationerna på våra egna sjukhus, förhoppningsvis de flesta. Men vi kommer också att köpa operationer från andra vårdgivare, säger regionstyrelsens ordförande Gert Inge Andersson (S), till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".