Få intresserade av alkolås i Skaraborg

Försöket med att erbjuda alkolås i bilen för den som dömts för rattfylleri, som ett alternativ till ett indraget körkort, har lockat färre än väntat. En orsak är att det är dyrt. Det kostar upp till 40.000 kronor för den som väljer den här strafformen.
I Skaraborg är det för tillfället bara ett tiotal personer som har valt alkolås efter att ha dömts för rattfylleri.

För att få igång en bil med alkolås måste man blåsa i ett mustycke kopplat till en dator, och dessutom göra ett ljud på slutet. Sedan måste man blåsa med olika tidsintervaller under tiden man kör.

Det är bökigt, men det är förmodligen inte det som gör att de flesta rattfylleridömda låter bli att välja alkolås i två år, framför att bli av med körkortet.

Man måste gå på regelbundna läkarkontroller, men den tyngsta biten är att hela kostnaden måste betalas ur egen ficka.

- Jag fattar ju att det inte går att ta det på grund av priset, säger en av dom skaraborgare som dömts för rattfylleri, men som valt alkolås.

Mannen hade möjlighet att klara det, och eftersom han kör bil 5.000 mil om året hade han inget val. Men han tror att kostnaden avskräcker:
- Det är ju i alla fall pengar och du ska ju leva också

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".