33 av regionens fastigheter på väg att säljas

Västra Götalandsregionen planerar en fastighetsaffär i mångmiljonklassen. Hela 33 fastigheter i regionen är på väg att säljas för att regionen ska få loss pengar till verksamheten.

I Skaraborg handlar det om 9 fastigheter i Skövde, Skara, Falköping, Hjo, Tidaholm, Karlsborg och Essunga.

Beslutet att sälja fastigheterna togs redan 2003, men försäljningen har gått trögt. Bara en fastighet har sålts.

Men nu är regionen inne i slutförhandlingarna med en köpare av samtliga fastigheter och i nästa månad väntas förslaget komma upp på politikernas bord. Framför allt är det vårdcentraler, sjukhem och administrativa fastigheter som ska säljas. Det bokförda värdet på fastigheterna ligger på 350-400 miljoner kronor.

Bakgrunden är framför allt att frigöra kapital som ska komma verksamheten i framtiden till godo. Regionen har egen verksamhet i fastigheterna till 60-65 procent. Resten är uthyrd eller står i vissa fall tomma.

Detaljerna i köpet är ännu hemliga, liksom vem den tänkta köparen är. Fastigheterna förvaltas av regionens fastighetsförvaltning Västfastigheter. Om köpet går i lås berörs 35-40 anställda. Någon fortsatt sysselsättning för dom är inte klar - och både SKTF och kommunal är emot försäljningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".