Tio månaders fängelse efter dödskrasch

En 26-årig man från Töreboda dömdes på torsdagen till tio månaders fängelse efter en bilolycka där två unga män omkom och två skadades allvarligt.

Den 26-årige mannen körde bilen, som gick av vägen i hög fart och voltade. Tingsrätten skriver i domen att han visat uppenbar likgiltighet för andra personers liv, och dömer honom för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död samt grovt vållande av kroppsskada till tio månaders fängelse.

Det var en sen eftermiddag i september 2003 som den nu 26-årige bilföraren hämtade upp tre andra ungdomar från Töreboda i sin bil, en BMW.
Strax söder om Sötåsen gick bilen av vägen - i mycket hög fart. Hur fort är inte klarlagt, men troligen närmare 200 kilometer i timmen, för bromsspåren var 116 meter långa på den torra asfalten. Bilen voltade, och alla fyra i bilen slungades ur den. Två av passagerarna omkom, medan bilföraren och den tredje passageraren skadades allvarligt.

Provtagningar efter kraschen visade också att 26-åringen dessutom var påverkad av narkotika.

26-åringen åtalades för grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till annans död. Han har erkänt, men anser inte att det ska bedömas som grova brott. Det anser dock tingsrätten, som skriver i domen att 26-åringen har gjort sig skyldig till grov oaktsamhet och även visat uppenbar likgiltighet för andra personers liv. Straffvärdet är egentligen ett års fängelse, enligt tingsrätten, men eftersom även den 26-årige bilföraren fick svåra skador vid olyckan så blir domen tio månaders fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".