Göran Gudmundsson invigningstalade på byggnadsvårdens konvent i Mariestad. Foto: LInnéa Frimodig / P4 Skaraborg.
Mariestad

Stort intresse för byggnadsvård

Mr byggnadsvård: "Jag märker hur otroligt mycket det har vänt"
5:36 min

Just nu träffas flera hundra personer från hela norden i Mariestad för att delta i landets första byggnadsvårdskonvent. Att restaurera gamla byggnader och hus har blivit allt populärare både för privatpersoner och i offentliga miljöer under de senaste åren. Det märker Göran Gudmundsson, som varit med 40 år i branschen.

Göran Gudmundsson ,som också kallas Mr byggnadsvård, har skrivit böcker om hur man bäst vårdar gamla hus.
Hans engagemang för byggvård har givit honom kulturpriser och många håller honom ansvarig för att det nu åter är populärt och trendigt att restaurera gamla hus med gamla metoder.

Det efter , som han själv kallar det, en 50 år lång slit och släng period där plast och andra material tagit över.

– Jag har ett 40 årigt perspektiv och jag märker hur otroligt det har vänt. Vi har levt med plast och dåligt byggnadsmaterial i femtio år men nu är vi på väg tillbaka till kvalitet.

Varför har det vänt ?
–  Vi saknar kvalitet, vi längtar tillbaka till sunda material och känslan av när det är bra och det märks i gamla hus.

Idag invigde Göran Gudmundsson Byggnadsvårdens konvent 2013 i Mariestad. 
Över 300 byggnadsvårdare från hela norden deltar i seminarier, workshops och studiebesök under några dagar.

Privata kunder ökar
Gunnar Zackrisson från Aneby i småland är hantverkare med eget företag och han har kommit till Mariestad för att inspireras.
Han märker ett ökat intresse för byggnadsvård.

– Ja antalet privata kunder har ökat. Tidigare var det mer föreningar som fick bidrag för kulturvård som hörde av sig, nu är det mycket mer privatpersoner.

Robin Andersson från småland tror att byggskandaler och miljöengagemang ligger bakom en ökad medvetenhet.

– Det har ju varit en del problem med hus som byggdes på 70-talet när det gick snabbt med material. Man pratade om sjuka hus då.

Men Lisa Svensson som är länsombud för Svenska byggnadsvårdsföreningen i Västra götaland anser att det trots allt fortfarande behövs mer kunskaper.

– En del är medvetna och en del är medvetna lite grann. Jag är mycket ute på hemnet och letar hus och jag ser att många river bort gamla platsbyggda kök och sätter in spånskivor och limmade kök.

Ökat samarbete i branschen
För att öka kunskaperna kring byggnadsvård så krävs ett ökat samarbete i branschen.
Därför är det viktigt att arrangera ett konvent, berättar Linda Lindblad från Hantverkslaboratoriet i Mariestad, som är en av arrangörerna.

– Man kommer från olika delar av landet och berättar vad som är aktuellt hos dem. Vi vet att många känner att de behöver en mötesplats för att orientera sig om vad som händer i branschen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".