Knarkhärva i Lidköping del i organiserad internationell brottslighet

Den amfetaminhärva som håller på att nystas upp i Lidköping är en del i grov organiserad brottslighet med förgreningar i utlandet.
Det säger åklagare Thomas Eliasson vid internationella åklagarkammaren i Göteborg till Radio Skaraborg. Enligt honom har hanteringen av narkotikan varit välorganiserad.

På fredagen häktades en 28-årig helsingborgare i sin frånvaro, en man som Thomas Eliasson nu kommer att efterlysa internationellt.
Sammanlagt är nu fem personer häktade för inblandning i härvan, alla misstänkta för grovt narkotikabrott.

Tillslaget i Lidköping i slutet av januari var resultatet av en polisutredning som då hade pågått i flera månader; en narkotikautredning inledd i Göteborg som visat sig ha förgreningar till Skåne och till Skaraborg, och där man har samarbetat med polis i andra länder. Vilka länder vill Thomas Eliasson i nuläget inte tala om.

Vid tillslaget greps och häktades två män, från Lidköping och Helsingborg, efter att amfetamin värt en halv miljon överlämnats på en parkeringsplats. Ytterligare en helsingborgare greps och häktades ett par dar senare och för två veckor sen växte härvan till att även omfatta en västsvensk narkotikabrottsling som just nu avtjänar slutet på ett fängelsestraff på ett utslussningshem i Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".