Krav på att projekt för barnsäkerhet blir permanent

I december avvecklas LRF-projektet Farmarbus, som ska förhindra olyckor bland barn i lantbruksmiljö. Men samtidigt höjs röster för att istället permanenta projektet.

-Ett barnsäkert jordbruk är också ett arbetssäkert jordbruk för den vuxne, säger Irene Karlsson, från Kvänumsbygdens LRF.

Irene Karlsson på Stora Holmen i Norra Vånga var initiativtagare till att LRF startade barnsäkerhetsprojektet Farmarbus, efter flera olyckor bland barn på bondgårdar.

Efterhand har arbetet breddats till att omfatta bondens arbetsmiljö som helhet - även om fokus hela tiden har varit att förebygga barnolycksfall. Nu kämpar Irene Karlsson för att projektet ska pemanentas istället för att avvecklas.

-Vi både bor och arbetar på samma plats. Det finns inga andra barn som bor på en arbetsplats, men det gör vi faktiskt i lantbruket, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".