FALKÖPING

Somaliska barnen ger Yllestad skola en framtid

2:08 min

Yllestad skola utanför Vartofta firar 100 år i år, och i dag firades det ordentligt på skolan. Men barn, föräldrar och skolpersonal firar inte bara att deras skola funnits i 100 år. De har nu också skäl att fira att den lilla skolan har en framtid.

Ballonger, tårta, musik och rundtur på ängen med häst och vagn, så firades hundraåriga Yllestad skola. Det var full rulle på skolgården mellan de gulmålade träbyggnaderna brevid Yllestad kyrka alldeles intill kohagarna.

Hundraårsjubileet var inte enda anledningen till att barn, föräldrar och personal var glada idag. Ytterligare skäl att fira är att nedläggningshotet mot den lilla skolan ser ut att vara undanröjt ett tag framöver, tack vare ett tillskott på nya skolbarn.

Anhöriginvandringen till Falköpings kommun har gett skolan 15-talet nya skolbarn, precis vad som behövs för att skolan är ur farozonen för nedläggning, säger Ros-Marie Stenvall.

– Vi har ju egentligen kämpat för vår skola till och från de senaste 30-40 åren! Det är ju kommunens minsta skola och det är tufft med ekonomin, det förstår vi. Vi är jätteglada att de nya eleverna kommit hit. Det har fungerat bra, de har kommit in bra i skolan och de har lärt sig svenska fantastiskt fort.

Tårtkalas
Barnen från Somalia skumpar runt på vagnen bakom hästarna på rundturen tillsammans med sina klasskamrater. I partytältet på skolgården väntar tårtkalas och live-musik.

– De här barnen ger oss mycket hopp inför framtiden, säger Ros-Marie Stenvall. 

Asma Ahmd är ny elev på Yllestad skola och är ett av de barn som nu ger den lilla skolan en chans att finnas kvar.

– Idag firar Yllestad skola hundra år och jag är här, detta är min skola. Jag gillar skolan jättemycket och alla mina kompisar.

Vad gör ni på lektionerna?

– Vi läser böcker och äter frukt.

Och vad gör ni när lektionen är slut och det är rast?

– Vi leker. Vi är här ute och spelar fotboll eller gungar.

Jenny Josefsson

0500-77 30 15
jenny.josefsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista